Harmadik országbeliek foglalkoztatásának új szabályai

Jan 05, 2024

A közelmúltban jelentős módosításokat vezettek be a harmadik országbeliek magyarországi tartózkodására vonatkozó jogszabályokban. A 2024. január 1-jétől életbe lépett változtatások szigorúbb követelményekkel járnak az engedélyezés terén, miközben korlátozottabb jogokat biztosítanak. Ezek az új rendelkezések jelentős hatással vannak a magyarországi munkáltatókra, cikkünkben részletesen bemutatjuk és áttekintjük ezeket a változásokat.

1.      Új engedély típusok

Eddig harmadik országbeli állampolgárt csak korlátozottan, leggyakrabban munkavállalási célú engedélytípussal lehetett Magyarországon foglalkoztatni. Az új törvény új engedélytípusokkal bővítette a kínálatot, szélesítve a foglalkoztatás lehetőségeit. Ezek az alábbiak:

o   szezonális munkavállalás céljából tartózkodási engedély

o   beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély

o   foglalkoztatási célú tartózkodási engedély (korábban munkavállalási célú)

o   vendégmunkás-tartózkodási engedély

o   Magyar Kártya

o   EU Kék Kártya

o   vállalaton belüli áthelyezés céljából tartózkodási engedély

o   Vállalati kártya 

o   Nemzeti kártya

Ezek a változások lehetőséget teremtenek a munkáltatók számára a rugalmasabb foglalkoztatásra. Az engedélyek elnevezéséből látható, hogy a módosítás szeretne kedvezni azon munkáltatóknak is, akik nem feltétlenül 1-2 év távlatban terveznek külföldieket foglalkoztatni, hanem egy-egy nagy projekthez van szükségük a magyarországi munkaerőhiány pótlására. A vendégmunkások mellett pedig azokra is gondoltak, akik magas szakképzettségű (felsőfokú képesítés) munkavállalókból szenvednek hiányt, az ún. Magyar Kártya ugyanis kedvezőbb feltételekkel biztosít tartózkodást a képzett jelentkezők számára, mint a foglalkoztatási célú engedély.

2.     Új kötelezettségek 

Némely említett új engedélytípus megkívánja a minősített kölcsönbeadó vagy kedvezményes foglalkoztató minőséget. A munkáltatónak ezen titulusok megszerzése érdekében nyilvántartásba vételt kell kérelmezni, aminek egyszeri regisztrációs, majd azt követően éves ún. foglalkoztatási díja van. Ez utóbbi díj összege a külföldi munkavállalók foglalkoztatására irányuló kérelmek számával megszorozva növekszik. 

Emellett a munkáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a vendégmunkás a munkaviszony megszűnése után elhagyja Magyarország területét, különben magas bírságra számíthatnak.

Immigration lawyer

3.      Új korlátok

Munkáltatóként fontos tudnunk, hogy a vendégmunkásokra vonatkozó engedélytípusoknál a jogalkotó megszüntette a családegyesítés lehetőségét, valamint a korábbi nemzeti letelepedési státusznak megfelelő ún. nemzeti tartózkodási kártyára való jogosultságot. A foglalkoztatási jogviszonyt tekintve ezen korábban felsorolt engedélyek nagyrésze kizárólag egy ízben lesz hosszabbítható, így hosszabb távú munkavállalás esetén figyelembe kell venni az időszakos hazautazás szükségességét a külképviseleten történő új kérelem benyújtása érdekében.

4.      Diplomához kötöttség 

A már korábban említett Magyar Kártya ugyan nagy előnyt biztosít a diplomás foglalkoztatottaknak, illetve vezető tisztségviselők számára, ez a változás azonban kihívást jelenthet a kompetens, de diploma nélküli szakemberek számára. Diploma nélkül ezen személyek számára csak a foglalkoztatási célú és vendégmunkás-tartózkodási engedély lesz kérelmezhető, ekkor azonban sok esetben mérlegre kerül majd a család és az új munkalehetőség közötti választás.


Az új külföldi foglalkoztatási szabályokkal együttjáró adminisztrációs terhek növekedése arra utal, hogy a jogi képviselők szerepe tovább erősödik az idegenrendészeti eljárásokban. A munkáltatóknak most minden eddiginél nagyobb szüksége lesz szakértők segítségére az adminisztratív terhek enyhítése és a jogbiztonság fenntartása érdekében. 

Ügyvédi irodánk elkötelezett abban, hogy segítse Önöket az új kihívások kezelésében, optimalizálva az adminisztratív folyamatokat és biztosítva a sikeres működést a változó jogi környezetben. Forduljanak hozzánk bizalommal!