Mi az a részvény?

Oct 31, 2023

Mi a részvény?

A részvény testesíti meg a részvénytársaságban lévő tulajdonjogot. Gyakorlatilag funkcióját tekintve olyan, mint a kft. esetében az üzletrész, azonban attól mégis sokkal több, hiszen - az üzletrésszel szemben - a részvény értékpapír. De mit is jelent ez? Azt, hogy a zrt. részesedésről okiratot állítanak ki, amely történhet dematerializált vagy materializált úton. 

Dematerializált vagy nyomdai úton előállított?

A dematerializált részvény egy informatikai jelsorozat, amit Magyarországon kizárólag a Keler Zrt. jogosult előállítani, módosítani és törölni. Ezért ha valaki zrt.-t alapít és annak során úgy dönt, hogy dematerializált részvényeket bocsát ki, fontos tudnia, hogy a cégbejegyzéssel nem ért véget az alapítási folyamat, mivel azt követően a Kelernél gondoskodnia kell a részvények elkészíttetéséről. Ezt praktikus esetben a zrt. bejegyzését intéző ügyvéd végzi, hiszen neki megvannak a  jogosultságai erre és megfelelő szaktudással rendelkezik ahhoz, hogy a részvények előállítása felől gondoskodjon. (Nem, ez sajnos nem úgy megy, hogy elküldjük a cégalapítási iratokat a Kelernek és ők az alapján létrehoznak egy jelet; a részvények keletkeztetése ettől sokkal összetettebb és bonyolultabb folyamat.)

nyomdai részvény
A kép csak illusztráció.

Dönthet úgy a részvényes az alapításkor, hogy ő sokkal inkább a materiális dolgokat kedveli és szeretné a kezében fogni a részvényt. Ez esetben az értékpapírok nyomdai előállítására van szükség. Magyarországon mindösszesen néhány nyomda rendelkezik arra vonatkozó engedéllyel, hogy értékpapírt állítson elő, ezért itt is szigorú eljárásrendet kell betartani a részvények gyártása során.  Ez alatt kell érteni azt is, hogy a részvények tervét a Magyar Nemzeti Banknak jóvá kell hagynia (ezt nevezzük értékpapír védelmi tervnek) és csak ennek birtokában végezheti el a nyomda ténylegesen a részvények kinyomtatását.

A fenti két eljárás közül a dematerializált előállítás lényegesen gyorsabb és olcsóbb, a zrt. bejegyzését követően általában 3-4 hét alatt kivitelezhető. A fizikai részvények esetén mindez 3-4 hónapot is igénybe vehet és több százezer forintos költséggel jár.

Mi kell még?

Bármelyik megoldást is választjuk, a zrt.-nek szükséges egy ún. ISIN-kódot igényelnie, amely az értékpapír egyedi azonosítására szolgál. Ebben szintén a Keler Zrt. áll a társaságok rendelkezésére. Emellett a zrt.-nek rendelkeznie kell ún. LEI-kóddal is, amit szintén meghatározott szervezetektől lehet igényelni. Ez egy világszerte ismert és használt azonosító kód, ami számok és betűk összességéből áll és a pénzügyi piacon kereskedő egységek egyedi azonosítására. Ennek a léte nélkül a zrt. nem jogosult az értékpapírokat kibocsátani, illetve azokkal kereskedni.

Ahogy a fentiekben is összeszedtük, egy zrt. életre hívása számos fontos döntéssel és feladattal jár, aminek útvesztőiben segítünk ügyfeleinket eligazítani, hiszen napi rutinunk van mindezekben. A kezdeti adminisztratív teendők mellett azonban rengeteg előnye van egy ilyen cégformának, amiről a következő blogbejegyzésünkben olvashatnak.