Kft. vagy zrt.? Melyik vállalati forma a jobb választás?

Aug 07, 2023

A kft. és a zrt. közötti választás attól függ, hogy milyen célkitűzései és igényei vannak. A kft.-t általában kisebb vállalkozások vagy kevésbé összetett struktúrájú társaságok. A zrt. rendszerint nagyobb vállalkozások, tőkebefektetéseket igénylő projektek vagy tőzsdére készülő cégek számára ajánlott. A döntést befolyásolhatja a társaság - tervezett - mérete, tőkeigénye, tulajdonosi szerkezete és jövőbeli növekedési tervei.

kft, zrt, cégforma, dr. V. Nagy Adrienn Ügyvédi Iroda, cégjog, társasági jog

Milyen előnyökkel jár egy zrt. létrehozása más vállalati formákhoz képest?

A zrt. alapításának egyik előnye, hogy megbízhatóbb és tekintélyesebb vállalati státuszt nyújthat a partnerek és a befektetők számára, továbbá lehetőséget nyújt a részvényesek számára a tulajdonrészek könnyebb átruházása, illetve bizonyos előjogok biztosítása vonatkozásában. Ez pedig különösen hasznos lehet például tőkebefektetők bevonása esetén. Fontos kiemelni, hogy a zrt. esetében – szemben a kft.-vel – a részesedést értékpapír (részvény) testesíti meg, ami lehetővé teszi a tőkepiaci finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférést. A részvényeket érintő legfontosabb tudnivalókat további blogbejegyzéseinekből megtudhatják.

Milyen feltételeknek kell megfelelnem ahhoz, hogy létrehozhassak egy zrt.-t?

Jogi szempontból a magasabb alaptőke befizetési kötelezettségvállaláson felül a kft.-hez képest nincs plusz követelmény a zrt. esetében sem. A kft. alapításához szükséges feltételekről irodánk összefoglalása itt olvasható.

Mekkora az alapításhoz szükséges legkisebb tőkeösszeg egy zrt. esetében?

A zrt. alaptőkéjének minimális összege 5 millió forint, amely állhat készpénzből vagy apportból (nem pénzbeli hozzájárulásból).

Lehetséges egyedül is létrehozni zrt.-t?

Igen, lehetséges egyszemélyes zrt.-t létrehozni, sőt nagyon sokan is alapíthatnak zártkörűen működő részvénytársaságot. E körben azonban fontos kiemelni, hogy a tulajdonostársakat nyilvánosan gyűjteni nem szabad.

Milyen szabályok vonatkoznak a zrt. vezetőségére?

A zrt. vezetősége lehet egyszemélyi, őt nevezzük vezérigazgatónak, vagy egy minimum 3 fős testület, az igazgatóság is irányíthatja a zrt.-t. Bármelyik megoldást is választjuk, ez az ügyvezetés lesz felelős a vállalat vezetéséért és a stratégiai döntéshozatalért.

Kötelező létrehozni felügyelőbizottságot?

Zrt. esetében a felügyelőbizottság létrehozása 200 fő alatti munkavállalói létszám esetében nem kötelező, csupán lehetőség. Előnye lehet az, hogy a felügyelőbizottság segíti a tulajdonosokat az ügyvezetés felett gyakorolt ellenőrzési jogkörében.

Könyvvizsgálóra szükség van a zrt.-nél?

Akkor szükséges könyvvizsgálót választani, ha a társaság éves árbevétele két üzleti éven keresztül meghaladja a nettó 300 millió forintos értékhatárt vagy ha két üzleti éven keresztül a munkavállalói létszám eléri az 50 főt.

Milyen felelősséggel jár egy zrt. alapítójának vagy tulajdonosának lenni?

Egy zrt. alapítójának vagy tulajdonosának (vagyis részvényesének) felelőssége a részvények kibocsátási értékének teljesítésére terjed ki. A zrt. részvényese jogosult részt venni és szavazni a zrt. közgyűlésén, ahol a legfőbb szerv hatáskörébe tartozó kérdésekben születnek meg a döntések (pl. ügyvezetés kinevezése, osztalékfizetés, stb.).

Ha a fentiek alapján úgy érzi, hogy a zrt. a megfelelő forma újonnan létrejövő cégének és már minden részlet kirajzolódott Önben, akkor a küldje el nekünk emailen a szükséges adatokat, hogy még ma megkezdhessük az okiratok elkészítését. Amennyiben további kérdései merültek fel, hívjon bennünket, hogy azokra is nyomban választ kapjon.