Kft. vagy zrt.? Melyik vállalati forma a jobb választás?

A kft. és a zrt. közötti választás attól függ, hogy milyen célkitűzései és igényei vannak. A kft.-t általában kisebb vállalkozások vagy kevésbé összetett struktúrájú társaságok. A zrt. rendszerint nagyobb vállalkozások, tőkebefektetéseket igénylő projektek vagy tőzsdére készülő cégek számára ajánlott. A döntést befolyásolhatja a társaság - tervezett - mérete, tőkeigénye, tulajdonosi szerkezete és jövőbeli növekedési tervei.

társasági jog, kft, zrt, kft vagy zrt, cégek, dr. V. Nagy Adrienn Ügyvédi Iroda

Miben jobb egy zrt. mint egy kft.?

Milyen előnyökkel jár egy zrt. létrehozása más vállalati formákhoz képest?

A zrt. alapításának egyik előnye, hogy megbízhatóbb és tekintélyesebb vállalati státuszt nyújthat a partnerek és a befektetők számára, továbbá lehetőséget nyújt a részvényesek számára a tulajdonrészek könnyebb átruházása, illetve bizonyos előjogok biztosítása vonatkozásában. Ez pedig különösen hasznos lehet például tőkebefektetők bevonása esetén. Fontos kiemelni, hogy a zrt. esetében – szemben a kft.-vel – a részesedést értékpapír (részvény) testesíti meg, ami lehetővé teszi a tőkepiaci finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférést.

A részvényeket érintő legfontosabb tudnivalókat blogoldalunkon foglaltuk össze.

Milyen feltételeknek kell megfelelnem ahhoz, hogy létrehozhassak egy zrt.-t?

Jogi szempontból a magasabb alaptőke befizetési kötelezettségvállaláson felül a kft.-hez képest nincs plusz követelmény a zrt. esetében sem. A kft. alapításához szükséges feltételkről irodánk összefoglalása itt olvasható.

Mekkora az alapításhoz szükséges legkisebb tőkeösszeg egy zrt. esetében?

A zrt. alaptőkéjének minimális összege 5 millió forint, amely állhat készpénzből vagy apportból (nem pénzbeli hozzájárulásból).

Lehetséges egyedül is létrehozni zrt.-t?

Igen, lehetséges egyszemélyes zrt.-t létrehozni, sőt nagyon sokan is alapíthatnak zártkörűen működő részvénytársaságot. E körben azonban fontos kiemelni, hogy a tulajdonostársakat nyilvánosan gyűjteni nem szabad.

Milyen szabályok vonatkoznak a zrt. vezetőségére?

A zrt. vezetősége lehet egyszemélyi, őt nevezzük vezérigazgatónak, vagy egy minimum 3 fős testület, az igazgatóság is irányíthatja a zrt.-t. Bármelyik megoldást is választjuk, ez az ügyvezetés lesz felelős a vállalat vezetéséért és a stratégiai döntéshozatalért.

Kötelező létrehozni felügyelőbizottságot?

Zrt. esetében a felügyelőbizottság létrehozása 200 fő alatti munkavállalói létszám esetében nem kötelező, csupán lehetőség. Előnye lehet az, hogy a felügyelőbizottság segíti a tulajdonosokat az ügyvezetés felett gyakorolt ellenőrzési jogkörében.

Könyvvizsgálóra szükség van a zrt.-nél?

Akkor szükséges könyvvizsgálót választani, ha a társaság éves árbevétele két üzleti éven keresztül meghaladja a nettó 300 millió forintos értékhatárt vagy ha két üzleti éven keresztül a munkavállalói létszám eléri az 50 főt.

Milyen felelősséggel jár egy zrt. alapítójának vagy tulajdonosának lenni?

Egy zrt. alapítójának vagy tulajdonosának (vagyis részvényesének) felelőssége a részvények kibocsátási értékének teljesítésére terjed ki. A zrt. részvényese jogosult részt venni és szavazni a zrt. közgyűlésén, ahol a legfőbb szerv hatáskörébe tartozó kérdésekben születnek meg a döntések (pl. ügyvezetés kinevezése, osztalékfizetés, stb.).

 

Ha a fentiek alapján úgy érzi, hogy a zrt. a megfelelő forma újonnan létrejövő cégének és már minden részlet kirajzolódott Önben, akkor a küldje el nekünk emailen a szükséges adatokat, hogy még ma megkezdhessük az okiratok elkészítését. Amennyiben további kérdései merültek fel, hívjon bennünket, hogy azokra is nyomban választ kapjon.